Digitale korrel

Nathan 2006

Waarom heeft bijna iedereen weerstand tegen digitalgrain (of -noise)? Want filmkorrel, zowel bij films als foto’s, wordt gezien als artistiek en grafisch. Er zijn zelfs fotografen, zoals Sanne Sannes, die vooral van dit element van fotografie gebruik maakte. Korrel ontstaat door lichtgevoelige negatieven (met hoge iso of asa waarde) te gebruiken. Echter bij digitale beeldopnames is men het erover eens, dat ruis die ontstaat doordat de beeldsensor erg gevoelig wordt ingesteld niet gewenst is. Voor het maken van opnames in donkere ruimtes is de digitale camerasensor lichtgevoeliger in te stellen, vergelijkbaar met het gebruiken van lichtgevoelige negatieven. Hierdoor is er minder licht nodig om een beeld te maken, een neveneffect is dat de sommige pixels uit de toon vallen.

Op fotosites worden alleen foto’s geplaatst als ze haarscherp zijn, en een foto wordt pas gepubliceerd wanneer er geen vreemd pixeltje meer te ontdekken is. Ben ik te paranoia als ik zeg dat dit weer een grote actie is om consumenten nog meer te verkopen. Want de oplossing tegen die ongewenste ruis is de nieuwste camera, die nu nog licht gevoeliger is. Of een set lampen en flitsers. Om de meeste strakke en zachte foto te creëren waarop te zien is dat normale mensen een schone huid hebben waar een etalagepop jaloers op kan zijn.

Ik wil een nieuwe trend starten. Stel je digitale camera zo gevoelig mogelijk in. Maak ook op de donkere momenten beelden. Zoek de vieze realiteit op. En laat de digitale chaos los.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Daar kan ik tenminste iets mee! Helemaal goed je verhaal/uiteenzetting. Fotografeer zelf met een Canon 5D…dat ding gaat tot ISO 3200. Ik gebruik nooit een flitser omdat ik dat in de regel haat. Als die foto daardoor niet perfect is dan maar NIET..zo da’s gezegd. Groetjes, Mike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.