Megapixels en chips

Omdat ik mijn dagen vul met het kijken naar wat de digitale beeldtechniek allemaal mogelijk maakt, vragen mensen mij af en toe welke fotocamera ze het beste kunnen kopen. Ik heb me voor genomen de dingen die ik interessant genoeg vind hier op dit blog te plaatsen.

Deze eerste keer over megapixels.  Één megapixel staat voor 1 miljoen pixels. Om een foto scherp af te drukken gebruikt men over het algemeen 300 pixel per inch (dpi). Om een afbeelding dus op A4 grote af te drukken zijn er iets meer dan 8 miljoen pixels nodig. Mocht u de foto aan de muur hangen dan is het meestal zo dat men er niet van dichtbij naar kijkt en dan voldoet een lagere resolutie ook prima. Op de grootste en scherpste monitor die dell verkoopt (62 centimeter (24 inch) a € 1 949,-) kunnen net iets meer dan 4 miljoen pixels.

Ik wil dan ook vooral duidelijk maken dat het aantal megapixel niet belangrijk is. Want tenzij u voor een glossy tijdschrift een twee pagina vullende foto wilt maken heeft u aan 8 megapixel meer dan genoeg. Toch is dit een onderdeel van digitale fotocamera dat altijd als eerste wordt genoemd in de reclame. Wat veel belangrijker is, is de grote van de sensor die de foto maakt. Hoe groter de CCD of CMOS chip is, die de foto vastlegt, des te beter. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste is de afbeelding scherper omdat er meer informatie op de chip kan vallen. Ten tweede zorgt een grotere sensor voor minder ruis, doordat er meer ruimte is per pixel. Ten derde heeft het nog fotografische voordelen zoals scherpte diepte, wat betekend dat (bij een lage diafragma waarde) een bepaalde afstand scherp is.

Om camera’s te vergelijken kan men het aantal megalpixels te delen door het oppervlak van de chip. Sinds kort staat op de fotocamera site dpreview in het overzicht bij elke camera het aantal megapixel per vierkante centimeter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.